Дика вода
Дѣтвак сирота. Корыстолюбный опѣкун. Мындра як причина утраты маетку. Свадьбы из гудаками циганами и битками. Такы типовы образкы з даколишного подкарпатского села, а докопы зливают ся они в едно заимаючое полотно, де выразныма потягами пензлика змалевана невшорена судьба молодого чоловѣка, што не найшов собѣ свого мѣста в громадѣ. Язык автора, як и в попередных повѣданях, незначно здомашненый.
Марочко уже всѣм впил ся в душу. Всякый его тямит у злом. И нѣкому противостати. Мают страх люде. Вѣдь Марочко на вшитко готовый! Ему тюрма не страшна. Даколи он тоскуе за ней, гледат лиш удобный случай, обы ся достал там. А ради того он хоть кого на улици побие, а тко му повѣст хоть слово – у бѣлый день копицю сѣна му подпалит. А уже на свадьбах колько он кровли напил ся! Такый, як в яри дика вода. И пошла за него пригварька: злый, як Марочко.
Така уже у него судьба. Обстал ся з дѣтства сиротом. Зостало по отцеви даколько дарабов землѣ. Злый уйко служив ся нима и злодѣйствовал на сиротѣ. И пошла в Марочкови ненависть од уйка ку всѣм людям. Ищи будучи хлопчиком скреготал зубами, видячи людскы обманства, и жадал напити ся теплой кровли людской. Ледвы исполнило ся его полнолѣтство, продал весь маеток, пошол в свѣт и вшитко прожил. А коли жеб уже был пустый, тут и появил ся в селѣ. Одтогды и зачали ся его вандровкы в «Иванову хату».
***
Тямлю, то было на мясницѣ. Свадьбы ся свадьбовали многы. Мындра ся пила, як вода. Молодцѣ били ся до милой волѣ так, же не были паны жандарѣ без роботы. И цигане тоже заробили немало, – было з чего «бити ся по циганскы». А од смыка у них рукы попухли. Старому басистови Шуклѣ, што пие мындру, як корова воду, уже надоѣло носити стары басы.
Марочко неодмѣнно держит ся при музицѣ, танцюе, подсвистуе, подспѣвуе. Друлят всѣх и каждого, як грѣшна душа в пеклѣ, што не мае покаяня. А посмѣти дакому перед Марочком выступити в защитѣ своей чести – никому и в голову не прийде. З тым побойцем и пройдисвѣтом тко бы из людскых дѣтей зводил порахункы?
Но Гарман был щастливой рукы. Дал Марочкови рынглем по головѣ. И одтогды неудача низала ся за неудачов. На Дячковой свадьбѣ всѣ Куричкы били его по головѣ тарелями, полныма голубков. А по тому вшиткому и цигане перестали слухати Марочка.
У Григоря на свадьбѣ розказуе Марочко густи «румынскый». А старый Шукло надул свои торомбы и гварит: «Хочеш волошскый – иди в Апшу ку Волохам!» Як туй имили ся реготати, цѣла свадьба смѣяла ся. Марочко крозь зубы зрегочал, як збѣснѣтый, и верг ся на Шуклу. Вырвал из его рук басы и на головѣ и на плечох му розбил басы на паздѣря. Туй уже всѣ цигане взяли ся за Марочка, давай го бити. Они его, а он их бие. Старый примаш Дзябка спустил пробиту руку, контраш Гавяз достал ножом у хребет. Халесмургови читаво ся достало по головѣ. Гуслѣ вшиткы поламаны. А уже за Шуклу – што и говорити: тому буде на цѣлый живот.
Молодцѣ ся погнали за Марочком. Полетѣло за ним камѣня. Но Марочко лиш пяты указал. И было по свадьбѣ. За тыждень по тому не было Марочка дома. А як лиш зась появил ся, набил Гармана, тот ледвы живый обстал ся. Ищи слѣдовало научити циганску банду.
У Курила была свадьба. Музика рѣзала. Молодцѣ веселили ся. Марочко не был притомный. Стямили люде, же он из Хаимовой корчмы на окно смотрѣл, коли музика молодых до церкви спровожала. Марочко ходил по харастнику, што коло моста. Пофитьковал и думал велику думу, ни на кого не уважаючи. Циганов му требало. А знал он, же тоты будут мусѣти вертати ся, и што бы ся ни стало, а хоть бы и два дны мал чекати, – хотѣл их стрѣтити, жебы му ся не вымкли. Цѣлый кыпѣл од злости на всѣх Циганов од Хаимова поколѣня и донынѣ.
На зорях ишли опиты цигане, вадячи ся по циганскы. На серединѣ моста Марочко зарычал кроз зубы и погнал ся за циганами. Тоты, назлощены еден на другого, обернули свой гнѣв на Марочка и подпитого шмарили они го з моста у выр, же за ним лиш вода брызгнула. Шмарили и пошли собѣ дале.
***
Же Маричка нѣт у селѣ – не чудо. Ото не первый раз. А цигане крыли в собѣ тайну. Кому ся люблят выслухы и тюрмы?
Час ся минал. Подул южный ярный вѣтрик. Горы од вѣтра ся засинѣли. Урвала ся з них каламутна вода – потоками, котры ширшы были, як рѣкы влѣтѣ. А ревли потокы, як сердиты звѣрѣ. Зачало зпод снѣга купнѣти. В крячу появили ся предтечи яри – сколоздрикы. Вечерами народ ровтами пиловал у храм Божый на говѣлны богослуженя. И мыслѣ людскы зачали ся из ярев обновляти и веселѣти. Воды пришли, буйны, каламутны, ярны воды. И нѣт куды рушити ся – всягды болото до шеѣ.
А дѣти – тых дома не мож удержати! Станут на ходулѣ и давай по водѣ бродити. За километер од моста у великой розтоцѣ под вербов выявили дѣти утопленика. По всѣм данным оказало ся, же ото – труп Марочка.
Господи, слава тобѣ за вшитко! Всѣ вздыхнули собѣ. Ачей од бездолѣ живот свой загубил? Ци датко забил побойцю? Провказати не удало ся. Зазвонили у звоны. Най буде их голос благословенный! Затямит их каждый, затямит и тоту дику воду, што забрала живот всеобщого сельского врага. На похоронах цѣлое село прощало своему гнѣвнику. Текли слызы жалю и доятости. Шептали ся молитвы одпущеня – обиженых за свого обидника.
Переходили ярны воды, а за нима и память о Марочкови…
Жерело: Димитрій В. Рущак. Домашніе люди. РНГ. Ужгород. 1937. 29–33.