Кровава горка
Подкарпатскы авторы во своих творах не могли пролишити важны историчны подѣи, котры ся ставали в Карпатском краю и надолго, кедь не навсе, зоставали в памяти народа. Серед такых подѣй был и приход до Галичины и Подкарпатской Руси российского войска в часѣ Первой свѣтовой войны, влѣтѣ 1916, в току операции, котра ся до истории записала як Брусиловскый прорыв. Еден з военных епизодов той великой операции описуе автор в первом оддѣлѣ своей повѣсти «Оцѣлева ружа», котрый ту предкладаеме нашому читателю. Текст порусинченый.
Был первый день Великодня. Русскый штаб поставил собѣ цѣлев за всяку цѣну взяти невелику горку. То был найсполяглившый фестунок австрийскых войськ.
Генерал Брусилов тото рано ку своим солдатам держал рѣч. Солдаты были вышикованы ку штурму и в предсмертном неспокою слухали желѣзны слова генерала.
Русскы войська наступали восьмома рядами. Збѣснѣтый крик озвал ся од той части горы, котру пак народ назвал Кровавов горов.
– Мы мусиме побѣдити! – повѣл задуманый генерал.
– З вражого перископа, мож думати, нас видко, як на долони, – прорек ктось спокойным голосом. – Ай не лем нас, але вшитку долину.
Брусилов посмотрѣл збоку на говорившого проникливым оком. В том моментѣ коло уха му профурчала куля. Командант ани голову не обернул. Он розважовал и рисовал в головѣ положеня своего войська.
– Полк поляже, – повѣл генерал. Землев штось гыгнуло, воздух передал удар и заставил генерала замолчати. Граната выбухла не дале, як о пятдесять кроков. Людей не забила, но покалѣчила даколько коров, котрых солдаты притягли од верховинцев про офицерску кухню. Коровы здыхали покорно.
На вражой горцѣ не затихали. Австрийское оружие косило лѣпшый цвѣт ненавистной московской землѣ. Голубо-сѣры солдаты з великым задовольством набивали пушкы и слѣдили за жертвами куль.
– Москалѣ – то европейска нечисть и едноокы варвары, – твердили австрийскы офицеры своим солдатам. Солдаты косили людей, як восени земледѣлцѣ подрѣзуют головкы капусты.
Но и русскы войська не унывали. Едны доставали звѣрску рѣшителность, другы – замѣшаня. Забивали людей скорше од замѣшаня и безвыходности. Держава приносила на жертву людску кров.
– А што, хыба царь-батечко не так ся родил, як я? А я за него умерати мушу? – твердил еден солдат, подля фаха чижмарь, коли его колона выступила под огень.
Трудолюбивы сыны степов в солдатскых мундурах падали, як труты в улику. Найвеце побивала умераючых русскых солдат збѣснѣла трѣскота з правого крыла Австрияков. Солдаты обзирали ся на перископ горы. Едному куля просто в око трафила. Изпод чола му вытекла сѣро-кровава теч. На перископѣ руководил офицер наведеня, молодый Русин. По крови он был из руськых Австрияков и родил ся в православно-униатском селѣ. И што повѣсте: як руськый знал ненавидѣти русскых!
Очи генерала Брусилова загорѣли ся дикым огнем. Он замерьковал, же неприятель ся поддават. Генерал перебрал поводы свого коня из рук ординанца. Конь шаленым оком посмотрѣл на свого ѣздця, на блискнувшый огень бомбы, и жалостно заирзал, блискаючи пулькатыма бѣлницями. Под горов одозвали ся даколькы конѣ, што зостали без ѣздци. Изпод лѣса на трех ногах пришкынтал покалѣченый конь якогось забитого офицера. Брусилову онь ся очи наповнили слызами. Но од того щи рѣшителнѣйшый скочил на вороного и понес ся ку резервному войську. В якомсь глухом душевном настрою выдал безжалостный розказ:
– Байонеты на нож! Вперед марш!
Непрестанный напор русского войська ослабил австрийску силу. Вѣденскый прапор мусѣл ся вздати. Молодый Русин сапал ненавистев ку Москалям. Межи людми ся кликал Ванця, а по крестному листови – Ванца. Так елегантнѣйше и благороднѣйше. Простаков и холошняников не годен был терпѣти. Ванца не мог знести побѣду Москали. Пришла му в голову слѣпоовадна и мстива думка.
В бочной кешени намацал цигаретлевый папѣрь. Слыхал он колись, же такым папѣриком мож розметати хотьякый тяжкый канон.
– Не достане ся проклятым Москалям нич, – злорадил у душѣ вѣрный подданик австрийскый.
Ванца розказал солдатам прилѣпити папѣрикы вдну цѣвок оружия. Гримнул переятый зборовый выстрѣл и громот у бункрах. Горяча сила огня едны кулометы рознесла, а другы покривила. На декунковых валах стояли ужасно смѣшны каноны: мудры машины из землѣ стырчали з розбитыма люфами, як желѣзны ружѣ. Еднов черепинов од канона поранило и Ванцу. Выгадка Австрияка обернула ся против него самого: Ванца впал в нетяму.
Его посклянѣлы очѣ уперли ся в горы. Сонце скрыло ся за ломпавов хмаров и метало фиаловы лучѣ, играючи пасмами.
– Ни, за тов горов жие ми жона з малов дѣтинов, – подумал Ванца.
Пораненый од самого себе австрийскый офицер закрыл очѣ, и пришол му на тварь усмѣв. Видѣло ся му, же од сонця ся спущат лазурова жона, на твари ей яснѣе щастя панѣмладой, а сонѣчны пасма – то ей волосы. Она тихонько приступила ид нему и поцѣловала го сперву на уста. Блаженный трепет розоллял ся по кровли, пак она гладила го на чоло и поцѣловала над груди. Од острого болю раненый хопил ся за груди.
– Анцика, то ты? – Ванца пробрал ся з нетямы. В горсть му натекла застыла кров. Сопружницѣ его ту не было. То лем марил он у муках. Его очѣ жадно ся рутили на поля.
Карпаты дыхали лѣснов свѣжостев. Ванца лем нынѣ зачинал их любити и знати им цѣну.
– Хоть раз бы щи видѣти свое учительское бываня, – подумал он, хаплючи ся за щи многое, што зостало на обдуманя.
В грудех ся зберал терпкый корч. З покривеным ротом и глубоко врѣзаныма морщинами он кус наддвигнул ся. В долинѣ наступали свѣжы силы русского войська. Гримѣло грозное «гура!». Ванцови ся зачинала любити дика одвага русского войська. Одчаянность в дѣях Русов близка была сердцеви Русина. Од долины Ванца перешол зором од поля рѣзнѣ на желѣзны каноны. Перед ним стояли рознесены люфы кулометов. В слабѣючом мозгови блискнула поражаюча думка.
«А што кедь тота организована, дисциплинована военна система не иншое, як кована люфа из оцѣли, котру внуторны силы можут рознести так, як при едном дотыку з листком цигаретлевого папѣря? А што кедь цѣлый тот живот од сей кровавой войны оберне ся на тоту выкривену, розцвѣтлу застылу оцѣлеву ружу, котру мож буде перетопити на хосен лем новым огнем? Ненависть будуе желѣзну дисциплину, а любов добровольно подчиняе люди» – блискнул му посудок. – «Ци не буде тым огнем любов? Люде хочут освоити моц желѣза, но розорве их внуторна сила живота.»
Офицер в корчах зрутил ся на землю. Из землѣ пробивала ся свѣжо-зелена былинка. В муках его очѣ застыли на синявѣ неба. Торжествуючое весняное небо сияло, чудацькы хмаркы гарцовали собѣ и стрѣбернили ся од сонця. Ванца завидѣл их слободѣ и чул, же мозог его тупѣе…
Австрийскы санитеты нашли го в нетямѣ и однесли до лазарету. Перед наступаючыма Москалями они ледвы успѣли ся спрятати. Русское войсько в тот день сѣм раз было на горцѣ, но зоставало там лем докы стачили им набоѣ. Пак ся зачинал новый бой. Перемагали Австриякы. Остаточно горка достала ся Русам.
Под горов лежачое селочко не даяк барз потерпѣло. Кулѣ несли ся над хыжами. Згорѣли лем сорок хыж. Бой на селян наводил тревожны страхы. Регочаня раненых кони, предсмертный ламент солдатов предвѣщали погыбель мирному обывательству. Народ горку назвал Кровавов горов, а перед тым называла ся она Тихым Верхом.
Жерело: А. Маковичанинъ. Стальная роза. Ужгородъ. 1934. 7–11.