Пан Король

24.12.2013 18:38

Типову рождественну тему помочи ближнему, сочуства, милосердия автор рѣшае через нестандардный психологичный портрет свого ге­роя, елегантно и недокучливо добиваючи ся тым своей дидактичной цѣли.

Пан Король тягне ся попри стѣны низкых залишеных хыж на ходнику, котрый уже давно потребовал бы поправкы. Е вечер, день вечера Рождества Хри­стового. Пан Король стремит ся к своей квартирѣ, котра находит ся у вон­ковых частях города. Пан Король не мае жоны, не мае дѣтей. Квартира у него ряндава, паскудна. Комнатка в дворѣ, благо, же не треба за ню много платити. Електричного освѣтленя и отопленя – даст Бог, нашто они пану Королеви.

Все ж пан Король порядочный урядник з краснов платнев в едном из мно­го­численных департаментов державы. То, же он в легком осенном кабатѣ спѣ­шит в свою нетоплену комнату, причина та, же од пана Короля его шиков­нѣйшы товарише его платню вымантят, выхоснуют так, же ему ледва что остане ся. Лишь только, колько держава дозволяе сякым задовженым панам, а то немного.

Бо пан Король е дуже доброй натуры, дуже добрый чоловѣк. Коло по­слѣд­ных дней мѣсяця прийде к нему сей або той товариш з вексликом на болшу сумму.

«Пане Королю, – жалуе ся товариш – подпишѣт векслик! Лем для формы. Вам и так не треба платити нич. Знаете: жона, дѣти. Тым все треба штось, а из платнѣ не выстачит.»

Пан Король дивит ся на векслик. Сумма гет велика.

«Подписал ем векслик товаришу Леффлерови. Не платил, а мусѣл был ем выплатити вмѣсто него. Ци выплатите вы?»

«Неодмѣнно, – говорит товариш. – Все се лиш для формы. Говорю вам, не треба буде вам платити, хыбай подписати.» Товариш божит ся на Бога и на всѣх святых. Пан Король еще сомнѣвае ся, але не довго. Подписуе вексель. Через три мѣсяцѣ товариш, хоть як божил ся, не платит вексель. И подписаный не дуже хоче. Най платит пан Король.

Жона пана товариша ходит в превосходных одежах, дѣти тоже красно одѣты. Квартира в серединѣ города, але платити не платит. Най платит пан Король, котрый и тото не знае, де мае подписати ся.

Шиковнѣйшы товарише и тото доведут, же и из невеличкой платнѣ Ко­ро­ля знают стягнути якысь грошикы. Не много, бо того много не е, але все ж грошѣ.

Менша жура для пана Короля. Пан Король вечерами попод хыжами вон­ковой четверти тягне ся домов.

Але тот, кто думае, же пан Король за се гнѣвный, або недовольный, дуже помыляе ся.

Пан Король, хотя платня его изза рочных вексликов мала, не мае жоны, не мае дѣтей и перебывае и в зимѣ в нетопленой комнатѣ, все же зовсѣм спо­кой­ный, зовсѣм довольный.

Пан Король и теперь довольный. Дома чекае его нетоплена комната, на передвечер Рождества не чекае его дарами никто, он сам для себе не купил нич, все же довольный и довольно цабае домов. Бо пан Король, як зложит перо в урядѣ, зачне фантазовати уже в дорозѣ до дому. Его платня, аж бы и остала ся цѣла, ништожна к тому доходку, што пан Король, добрый, честный пан Король, мае в своей головѣ. На зачатку платня его еще невелика, лиш така, обы мог выплатити довгы и помочи даколькым бѣдным, о котрых знае. Потом доходок его уболшае ся. Уже такый великый, же може всѣх бѣдных города выпомочи, най и они мают Рождество, свята. Най не бѣдуют, як теперь.

Наколи дойде до дому, доходок его уже такый великый, же може зало­жити дом бѣдных, дати на фундации; не такы суммы, якы дае город своим бѣдным, але суммы, из котрых бѣдны люде можут по панскы жити.

Дома запалит свѣчку и закутермае ногы свои в дѣравое покрывало, бо дома гет студено е. Сидит в комнатѣ и дивит ся на свѣчку. Претензии его ростут и уже не в бѣдной комнатѣ е. Комната его росте, стане великов, свѣтлов, бо и свѣчка перемѣнит ся в електричны свѣтла, котры озарюют его палату, безконечный ряд комнат, прекрасны входы и выходы.

Грошей у него много, дуже много, як смѣтя. Уже миллионами рахуе. За­ложуе болницѣ, заосмотрюе их фундациями, около него уже нѣт бѣдных лю­дей. Але все еще не доста.   Только бѣдных, нещастных  людей е на свѣтѣ. Тре­ба помочи всѣм, всѣм. Уже миллиардами рахуе, у него золоты копалнѣ, копалнѣ на диаманты. У него вынаходкы, котры приносят ему грошѣ лиш зато, обы помагал бѣдным и нещастным, а он жие скромно. Уже нѣт бѣдных това­ри­шов, нѣт вексликов, котрѣ он мае выплатити. Он всѣх здѣлал щаст­ли­выми. Сяк фантазуе пан Король в своей бѣдной  комнатѣ, и не утямит, яку бѣд­ну вечерю ѣст. Всѣ, всѣ щастливѣ сут. Наконець закутермае се­бе в свое  по­кры­вало, не чуствуе голод и холод. Щастливый заспит: всѣм помог.

Ци не щастливый чоловѣк пан Король?

Ци е щастливѣйшый, як он?

Навѣрно, такого щастливця, як пан Король, не е нигде на свѣтѣ. Товарише му держат его дурным, але он в своем дуренствѣ видит красшое, славнѣйшое, як его мудры товарише.

Щастливый пан Король, и его щастя не може взяти од него никто и нигде, бо хотя ты и дурный, але зато добрый и честный. Такым здѣлали тебе Бог и Его ласка.

Жерело: Литературна Недѣля, 1942, ст. 160–161 (под псевдонимом И. Бростяник)