Подарунок на Роздво

02.06.2013 12:14

     У дѣтствѣ я часто проводил свои зимушны вакации у Копани, у дѣда. Лю­бил ем слухати усякы истории о ста­ринѣ, якы по вечерах, за погарчиком вина приказовали дѣдовы гости – родакы, цим­боры. Серед них выдѣлял ся дѣдов давный цимбора бебехач Барник, славный ѣстолюбець.  За него при­казовали, ож раз заложил ся, ож изъѣст вѣко вареных крумпель – тай изъѣл за вечер, лиш пак мало го млоило. Та сесь Барник дуже честовал мого дѣда за велику силу, щедрость и смѣлость, и охотно росказовал о пригодах их бетярского легѣнства у якых, звычайно, дѣдо усе был герой.

     Хоть бабка и недолюблевала се­го говорливого бебехача и нероба, айбо мусѣла го терпѣти, бо дѣдо му покровительствовал. Так то Барник усе мог розрахововати на еден-два погары вина, коли за­бреде, бывало, до дѣда зимушным вечером у теплу хыжу, сяде собѣ  на ладѣ пиля стола, над котрым млаво свѣтит нафтова лампа.

     Докы дѣдо обходил ся по газдовству, а бабка рихтовала коло шпора, он, маючи благодарного слуха­теля – мене, приказовал, потягуючи из погарчика, за файны стары часы, за пригоды из своим цимбором, силаком и бетяром Иваном Гуляничом – моим дѣ­дом, цимборством из якым он явно ся гордил.

      –Твердо дужый чоловѣк был твой дѣдо. Такого пласта, же ледвы сьме двое за два раз годны были выверечи на воз – сам махне, ги нич...

     Годен был узяти на плечи читавый мѣшище пѣклеваной мукы – такый, аж му спод землю черкал, та легко, из пипов у ротѣ вынести на под.

     Тямлю, раз выйшли сьме из корчмы а сперед нами – два пѣряникы, моло­ды, читавы фатеве. Не полюбило им ся, ож голосно спѣваеме. Еден подошол та луснул ня у пысок. Иван так ним дрылил, же тот фырк, лиш го плот изопер! А другый ся ухопил за саблю. Товды, знаеш, жандармы-пѣряникы но­си­ли сабли... Айбо не устигл ю вытягнути – дѣдо ти подскочил, ухо­пил го еднов руков за чобот, а дру­гов за ошиник, поднял го та як умачат ним у чиненик! – лиш му амуниция дзенькнула, нараз утих... Пак есьме ся три дны у хащи прятали, бо глядали нас...

     Он назад потягл из погарчика и, видячи, ож предуже ми ся сесе любит, продовжал:

     –А раз, – уже ти дѣдо женатый был, узял Юлчу Нейметку, файна дѣвка была...– май потихы додал, зѣркаючи на бабку, – на Роздво тото было. Сидиме мы из дѣдом ти туй, пиля сего стола, попиваеме (ипное вино у него было и тогды), и раз лиш чуеме извонка крикы, лайка. Выйшли мы на улицю, никаеме, а пиля Дубровкы – третя хыжа одси – серед улици стоит воз, запряженый худов кобылков. Задный тенгель ся изломил, зад воза – у калови, а на возѣ читавый орѣховый кымак, ищи сырый. Везли го до Севлюша на мебельну фабрику, продавати. Дали бы за него файны гроши, бо довгый, ровный, товстый кымачище был. Газ­да из сыном суетят ся коло воза, сважают ся, лают – не знают, што чинити. А из челяди, што ся зобрала около, розумакы еден перед другым давали дурны порады. Едны радили укрѣпити тенгель, привязати кымака, обы ся не ссунул, та помалы ити да­ле... А другы казали, ож ото не мож, бо зад воза у калови, тай Севлюш далеко, – не дойдут. Волѣют пере­класти кымак на другый, позыченый воз. Айбо тото бы глядати, та й кто позычит воз под такый кымачище!... Порады ся сыпали, крикы, лай­ка, сважаня...

     Дѣдо ти стоял по сторонѣ, мовчал, лиш ся посмѣшковал из пипов у ротѣ. А пак каже:

     –Та што вы двое легѣнев из таков ся трѣсков бавите?! Тадь берѣт на плечи та несѣт!

     Челядь ся зареготала из такой фиг­лѣ.

     –Ой так, хотѣл бы я видѣти того кто сесе возьме на плечи! – каже газда. – Тадь ледвы сьме го четверо на воз выпекали!

     Та ци мой буде, аж го донесу до лѣсы ми? – не лишал ся Иван.

    –Йди собѣ чоловѣче дорогов – каже газда, – не нервозь ня, видиш, ож у бѣдѣ сьме!

     Айбо он не знал Ивана. Тот, аж собѣ штось у голову возьме – мусит учинити!

     Дѣдо ти подошол до газды, пок­лал му руку на плече та каже:

     –Я не фиглюю. Звѣдаю тя – ци мой буде кымак, аж го возьму на плече сам?

     Тот промокл слину.

     –Та понесеш домов? – недовѣрливо зазвѣдал.

     –Айно, так.

     –Най несе, дай му най попровбалуе! – закричала челядь.

     Газда подумал мало, пообникал сухенького дѣда ти та каже:

     –Но, най буде. Айбо як ся урвеш – так ти треба, я за тя не одвѣчаю!

     Челядь застыла, коли Иван подошол до воза. Вытяг из рота пипу, зава­дил на гомбу уйоша, ухватил нижный конець кымака, изволочил го из воза аж до земли. Пак упер ся ед­нов ногов у воз, одтягнул верхный конець и поклал кымак шторцом – стоячкы. Потому подсѣл под него, ухо­пил за середину и помалы обалил го на плече. Коли устал из ним – челядь затихла – не вѣровала очам своим... Читавый кымачище – сырый орѣх, и на око страшна вага – погой­дал ся горѣ-долов на плечи и стал. Газда из сыном подскочили и из стра­хом слѣдили за каждым рухом Ива­на. Бояли ся уже не за орѣх, ож пойдут домов ни з чим, а за Ивана, што под такым терьхом мусѣл бы ся урвати. И я змок был из страху за цимбору, онь у ротѣ ми пересохло!

     Коли ся кымак выровнал на плечи, дѣдо ти ся рушил. Раз вышол из кала на край улици, де было май сухо. Пото­му помалы, крок за кроком рушил ся домов. Газда из сыном на повизогнутых ногах ишли перед дѣдом задом наперед. Здрѣли му у лице, чекали, ож коли ся урве, упаде. За ним ишла челядь у тишинѣ, ги на похоронах, майже онѣмѣла. Коли до дѣдовой лѣсы остало ся ищи десь десять кроков, дѣ­до стал.

     –Та ци мой кымак? – перерываючим ся голосом зазвѣдал.

     –Твой, твой, лиш клади го долов уже, бо урвеш ся! – крикнул перепуженый газда, не выдержали му нервы.

     Айбо дѣдо пошол дале. Дошол до лѣсы и звергл из плеча над лѣсов кымак у двор. Тот из громом покачулял ся долов двором и стал пуд пойтов.

     Дѣдо спокойно зашол у двор, а газда из сыном из роскрытыми рота­ми стояли пиля лѣсы, под регот челяди.

     –Иване, ты!– крикнула бабка из торнаца, – што ся там стало, што йсе за кымак?

     –Принесл ем ти подарунок на Роздво! – весело одповѣл дѣдо.

Жерело: Országos Ruszin Hírlap, 2000, 1.sz., 6.old.


Создать бесплатный сайт Webnode